Czekam na to z niecierpliwością.przebierając nerwowo nogami: może już niedługo??
Ale jak na razie muszę zadowolić się jedzonkiem przyrządzonym w domku choć już przypominających smakiem i lekkością, dni pełne słońca.
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami, zioła, sałatka, tzatziki..
może uda mi się rozpędzić resztki chmur na dachem mojego domu i przywołać ciepłą wiosnę?
Szaszłyki z miętą
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 cebula czerwona
pół cukinii
6-7 pomidorków koktajlowych
1 cebula czerwona
pół cukinii
6-7 pomidorków koktajlowych
marynata do mięsa:
2 łyżki oliwy
1-2 łyżeczki miodu
kilka listków mięty i bazyli
sok z połówki cytryny
łyżeczka skórki z cytryny
ew. skropić sokiem z pomarańczy
2-3 ząbki czosnku
pół posiekanej małej chili-bez pestek
szczypta soli
pieprz
1-2 łyżeczki miodu
kilka listków mięty i bazyli
sok z połówki cytryny
łyżeczka skórki z cytryny
ew. skropić sokiem z pomarańczy
2-3 ząbki czosnku
pół posiekanej małej chili-bez pestek
szczypta soli
pieprz
dodatki:
patyczki/ szpadelki do szaszłyków
Przygotowanie:
Kroimy kurczaka na małe kawałki. Przygotowujemy marynatę: rozbijamy w moździerzu lub wyciskamy przez praskę, czosnek. Dodajemy do niego sok i skórkę z cytryny, chili, oliwę, miód, sól, świeżo zmielony pieprz oraz porwane listki bazylii i mięty. Wrzucamy do marynaty pokrojonego kurczaka i wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę z kurczakiem i wstawiamy do lodówki na noc/ lub na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły.
Po tym czasie kroimy warzywa i nabijamy na patyczki naprzemiennie z kurczakiem.
W wyborze warzyw kierujmy się własnym smakiem i możliwościami- może to być papryka, pomidorki, pieczarki, cukinia lub wszystko naraz.
Po tym czasie kroimy warzywa i nabijamy na patyczki naprzemiennie z kurczakiem.
W wyborze warzyw kierujmy się własnym smakiem i możliwościami- może to być papryka, pomidorki, pieczarki, cukinia lub wszystko naraz.
Ja podaje z tzatzikami i wiosenną sałatką idealną do grilla (przepis poniżej)
Wiosenna sałatka
Składniki:
na naszą dwójkę:)
2 pomidory
pół cukinii
pół czerwonej i zielonej papryki
czerwona cebula
posiekana dymka
kilka pomidorków koktajlowych dla ozdoby
listki bazylii
oliwa
cytryna
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pokrój pomidory, cukinie, cebule i papryki na małą kostkę. Dodaj posiekaną dymkę, porwane listki bazylii, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, skrop oliwą i cytryną, posól i popieprz i dokładnie wszystko wymieszaj.
Sałatka jest prosta, lekka i świeża. Idealnie komponuje się z grillowanym mięsem, będąc jego godnym towarzyszem.
Składniki i ilości są oczywiście umowne, zachęcam więc do dodawania czegoś od siebie.
U mnie dziś w przemiłym towarzystwie, z uśmiechem na ustach:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz