piątek, 15 kwietnia 2011

Wiosenne szaszłyki z miętą

Uwielbiam obserwować jak po zimie rodzi się na nowo życie. Słońce zalewa łąkę przed moim domem a pierwsze krokusy w ogrodzie wyciągają swoje szyje składając hołd wiośnie.Schowałam już ciepłe swetry i z niecierpliwością czekam na te ciepłe prawdziwie słoneczne dni, które rozgrzeją nasze zmarznięte po zimie, ciała. I na jedzenie-przyrządzone na ogrodowym grillu, zjedzone w towarzystwie natury i miłych sercu głosów z zapachem potraw obsypanych ziołami, ciepłego powietrza i kwiatów. W sobotnie popołudnie.
Czekam na to z niecierpliwością.przebierając nerwowo nogami: może już niedługo??

Ale jak na razie muszę zadowolić się jedzonkiem przyrządzonym w domku choć już przypominających smakiem i lekkością, dni pełne słońca.
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami, zioła, sałatka, tzatziki..
może uda mi się rozpędzić resztki chmur na dachem mojego domu i przywołać ciepłą wiosnę?


 
Szaszłyki z miętą
 
Składniki:

1 pierś z kurczaka
1 cebula czerwona
pół cukinii
6-7 pomidorków koktajlowych

marynata do mięsa:

2 łyżki oliwy
1-2 łyżeczki miodu
kilka listków mięty i bazyli
sok z połówki cytryny
łyżeczka skórki z cytryny
ew. skropić sokiem z pomarańczy
2-3 ząbki czosnku
pół posiekanej małej chili-bez pestek
szczypta soli
pieprz

dodatki:
 
patyczki/ szpadelki do szaszłyków

Przygotowanie:

Kroimy kurczaka na małe kawałki. Przygotowujemy marynatę: rozbijamy w moździerzu lub wyciskamy przez praskę, czosnek. Dodajemy do niego sok i skórkę z cytryny, chili, oliwę, miód, sól, świeżo zmielony pieprz oraz porwane listki bazylii i mięty. Wrzucamy do marynaty pokrojonego kurczaka i wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę z kurczakiem i wstawiamy do lodówki na noc/ lub na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły.
Po tym czasie kroimy warzywa i nabijamy na patyczki naprzemiennie z kurczakiem.

W wyborze warzyw kierujmy się własnym smakiem i możliwościami- może to być papryka, pomidorki, pieczarki, cukinia lub wszystko naraz.
Ja podaje z tzatzikami i wiosenną sałatką idealną do grilla (przepis poniżej)
 


Wiosenna sałatka

Składniki:
na naszą dwójkę:)
 
2 pomidory
pół cukinii
pół czerwonej i zielonej papryki
czerwona cebula
posiekana dymka
kilka pomidorków koktajlowych dla ozdoby
listki bazylii
oliwa
cytryna
sól i pieprz

Przygotowanie:

Pokrój pomidory, cukinie, cebule i papryki na małą kostkę. Dodaj posiekaną dymkę, porwane listki bazylii, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, skrop oliwą i cytryną, posól i popieprz i dokładnie wszystko wymieszaj. 
 
 
Sałatka jest prosta, lekka i świeża. Idealnie komponuje się z grillowanym mięsem, będąc jego godnym towarzyszem.
Składniki i ilości są oczywiście umowne, zachęcam więc do dodawania czegoś od siebie.
 
U mnie dziś w przemiłym towarzystwie, z uśmiechem na ustach:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz