Na chandrę i na te chwile pełne szczęścia. Codzienne: z książką lub filmem i te wyjątkowe - na koronkowym białym obrusie, w towarzystwie najbliższych.
Zanurzona w uśmiechu. Jak lekarstwo na wszystko.
Czekolada. Pełna smaku, zmysłowa, rozpływająca się w ustach.
Czekolada. Pełna smaku, zmysłowa, rozpływająca się w ustach.
w moim ulubionym połączeniu z syropem wiśniowym.
Dzisiaj przygotowana dla bliskich mi osób.
Na otarcie łez i dla M-bo kocha ją w każdej postaci.
Takie nasze chwile pełne zapomnienia.
na srebrnej łyżeczce.
w kolorowym papierze z kokardą.
Mus czekoladowy z syropem wiśniowym
według przepisu Adama Chrząstowskiego
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej
100 g cukru
3 żółtka
3 białka
40 ml wiśniówki
1,5 łyżki masła
150 g wiśni bez pestek mrożonych
50 g cukru brązowego
½ łyżeczki cukru waniliowego
100 g cukru
3 żółtka
3 białka
40 ml wiśniówki
1,5 łyżki masła
150 g wiśni bez pestek mrożonych
50 g cukru brązowego
½ łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
W rondelku rozpuść ½ łyżki masła, dodaj niego brązowy cukier i cukier waniliowy. Wrzuć wiśnie i duś do czasu, aż na dnie pojawi się gęsty syrop-co jakiś czas mieszając. Połam czekoladę i rozpuść w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodaj do niej połowę białego cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw by lekko przestygła i wymieszaj z żółtkami i wiśniówką.
Ubij białka, utrwalając je pozostałym białym cukrem, a następnie dodaj 2/3 powstałej piany do czekolady i wymieszaj delikatnie. Gdy będzie miała już jednolity kolor dodaj resztę piany-również bardzo delikatnie aby masa zachowała swą pulchność. Do pucharków przełóż powstały mus i udekoruj go syropem z wiśniami. Odstaw do schłodzenia na co najmniej 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz