sobota, 9 kwietnia 2011

Gryczany z sezamem-chleb pełen smaku

Pieczenie domowego chleba ma w sobie coś magicznego. 
Dobieranie składników, dokładne ich mieszanie, przekładanie do formy i czekanie z niecierpliwością aż wyrośnie, to taka cisza przed burzą. Później ten zapach przypieczonej skórki gdy z głową pełną myśli czekam na werdykt. Czy wyjdzie? jak będzie smakował?
Jest to dla mnie wyjątkowe uczucie. Ta pierwsza jeszcze ciepła kromka, którą smaruje pośpiesznie masłem. i zaskoczenie pełne smaku-że dobry, niezastąpiony.
Dla takich jak ja-uczuleniowców, którzy musieli zrezygnować z tego kupionego w piekarni chleba-zdaje się on jednym z ważniejszych, samowystarczalnych posiłków.
Bo przecież zawsze to czego nie możemy-smakuje najlepiej.

Więc znalazłam przepis i wczoraj po raz pierwszy upiekłam- Chleb pełen smaku, dużo lepszy od tego kupionego-bo mój własny-bez pszenicy i glutenu.

Magia zawarta w kromce.

  

Chleb gryczany z sezamem
według przepisu Beaty Połatyńskiej

  
Składniki:

150 g mąki gryczanej
150 g mąki 
(Ekstra uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej )
1 łyżeczka soli
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki mleka
15 g świeżych drożdży
4 łyżki sezamu
1 jajko do posmarowania


 Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w letnim mleku. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej aby się rozpuściła. Siemię zalej niepełną   ( ok. 3/4 ) szklanką gorącej wody i odstaw. Do miski wsyp oba rodzaje mąki, sól i połowę sezamu. Dodaj siemię, żelatynę (dobrze rozpuszczoną) i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj-mikserem. Przełóż masę do wyłożonej papierem foremki keksowej o długości ok 23 cm ( masy będzie niewiele i będzie ona kleista-nie przejmuj się tym ), przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby podrosła ( ok 40 min-1 godziny-zależnie od temperatury w pokoju-powinno zwiększyć znacznie swoją objętość ). Przed włożeniem do pieca posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp resztą sezamu. Piecz w temperaturze 180 st. C około 40-50 minut. Po 40 minutach pieczenia sprawdzaj patyczkiem czy chleb jest w środku klejący czy suchy. Jeśli jest suchy-wyłącz piekarnik i pozostaw jeszcze przez 10 minut-aby zmiana temperatur nie była zbyt gwałtowna. Po tym czasie-wyjmij z piekarnika.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz