wtorek, 5 kwietnia 2011

bulion do kremów

Jest doskonałym uzupełnieniem aromatycznych kremów z pieczonych warzyw, marchwi, dyni czy papryki. Dosyć pieprzny, z cebulą i czosnkiem nienachalnie podkreśla smak zupki kremówki. 



Bulion warzywny do kremów
Zmodyfikowany przepis Gordona Ramsay'a

 Składniki:
(na ok 1,7 litra bulionu)

6 dużych marchewek
1 por
1-2 pietruszki
mały kawałek selera
2 łodygi selera naciowego
3 cebule
1 główka czosnku
1 liść laurowy
1 łyżeczka ziaren pieprzu 
sól i pieprz do smaku
  


Przygotowanie:             
                                                                               
Marchewki, pietruszkę, seler i cebule obierz i pokrój. Por posiekaj, główkę czosnku przekrój na pół i wrzuć wszystko do garnka. Dodaj pieprz, liść laurowy i zalej 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 20-25 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przecedź bulion przez drobne sitko i dodaj do kremu. Resztę bulionu możesz przelać do słoika i wstawić do lodówki, ale na nie dłużej niż 4-5 dni.    


                                    
  

         
                                                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz