
Kokosanki należą do tego typu ciasteczek, które są kruche, lekkie, pyszne, a ich czas przygotowania nie przekracza 30 min-w tym 15 przeznaczone na pieczenie. Idealnie smakują wiosną,latem, na codzień i od święta - może jako dodatek do wielkanocnego stołu-leciutkie, pachnące kokosem, ale też w te długie jesienno-zimowe wieczory z kubkiem gorącej, smakowej herbaty - zachwycą każdego.
Przepis zaczerpnęłam z bloga Na grabinie-dziękuje.
Składniki:
(na 10 kokosanek)
2/3 kubka kleiku ryżowego-takiego dla dzieci
2/3 kubka wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
1/3 kostki masła
1 jajko-podzielone na żółtko i białko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewam do 180 st. W tym czasie ucieram ciepłe masło z cukrem, aż masa będzie gładka. Dodaje do tego żółtko jajka, kleik ryżowy, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Mieszam wszystko dokładnie, masa będzie gęsta-przypominająca wióry. Ubijam pianę z białka ( można dodać 2 białka jeśli masa będzie za sucha) i dodaje do masy. Mieszam delikatnie łyżką i dosyć szybko formuje kulki (10). Układam je na blasze pokrytej papierem i wkładam do piekarnika. Pieczę ok 15 minut aż zbrązowieją. Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz