środa, 20 kwietnia 2011

Sałatka z jajem

Od kiedy odkryłam jajka w koszulce, sałatka z nimi w roli głównej stała się częstym gościem na naszym stole. Przeważnie jemy ją w sobotni lub niedzielny poranek gdy mogę w spokoju wynagrodzić nam całotygodniowe pośpieszne i bardzo ranne śniadania na stojąco i rozpieścić nas odrobiną wiosennego koloru. Potrzebna jest tylko chęć i 10 minut wolnego czasu.
Jajka w tej formie wiodą prym w mojej kuchni odsuwając na bok wszelkie inne sposoby przyrządzania*. I nie bez powodu bo lekkość takiego jaja i co najważniejsze moment przecięcia białkowej otoczki, która uwalnia aksamitne, ciepło-płynne żółtko należy do moich ulubionych:)
 
Dobór składników sałatki poza jajami i sosem jest dowolny. Ma być kolorowo, sycąco i warzywnie.
Ja zawsze używam dużo zielonego-jak sałata / roszponka / młody szpinak, do tego ogórek, koper, dymka, potem czerwony pomidor, papryka, czasem tarty ser, łosoś-zależnie od tego na co mam aktualnie ochotę i co wyszperam w lodówce:) Proporcje są umowne, dla mnie zawsze inne, zależnie od apetytu i nastroju. Dzisiaj u mnie w wersji z truskawkami:)

*no może poza tymi wyjątkowymi przyrządzanymi na Wielkanoc!:) 


 Sałatka z jajem

Składniki: 
proporcje zależą od apetytu:) 

3 łyżki octu
sałata/roszponka/szpinak
(u mnie porwana sałata z liśćmi młodego szpinaku)
pomidor
ogórek
koperek
dymka
jajo 
(u nas po 2)
 + dodatkowo u mnie truskawki
które można pominąć lub zastąpić np. papryką, rzodkiewką, tartym żółtym serem, 
lub dla tych co mogą malutkimi grzaneczkami

na sos:
na około 2 porcje

ok 2-3 łyżek oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1-1,5 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
sól



Przygotowanie:

Umyj sałatę (lub inne zielone) i dokładnie odsącz z wody. Gdy będzie już sucha porwij ją i rozłóż na talerzach-w takiej ilości na jaką masz ochotę. Dodaj pokrojonego ogórka ( na słupki ) i pomidora ( na połowy ćwiartek) i rozłóż na sałacie. 
Następnie do dużego rondla wlej wodę, dodaj biały ocet (bez względu na ilość jajek zawsze dodaje 3 łyżki) i doprowadź do wrzenia. 
W tym czasie przygotuj sos-wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, musztardę i szczyptę soli, a następnie odstaw.
Gdy woda w rondlu zacznie wrzeć, zmniejsz ogień tak, aby tylko lekko się gotowała. Do filiżanki wbij jajko i zdecydowanym ruchem przelej je do gotującej się wody z octem. To samo powtórz z resztą jajek, uważając na to aby zachować między nimi odstęp w garnku. Nastaw czas na ok 3-4 minuty, a następnie delikatnie otocz żółtko białkiem (bez problemu formują się z nich kulki). 
Pokrój zioła-dymkę, koper. Po 3-4 minutach gdy jajka wypłynął na powierzchnie, wyjmij je łyżką cedzakową i umieść na rozłożonej na talerzach sałacie. Każde jajko popieprz, posól i polej wokół sosem. Sałatkę posyp ziołami.

Dobrze współgra z ciepłymi grzankami, posmarowanymi masłem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Przeglądam bloga i proponuję powiększenie przyszłych zdjęć. Te już widoczne są bardzo ładne :))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje Praline:) na pewno powiększenie zastosuje już od następnego wpisu!
    Chętnie też zajrzę do Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń