środa, 6 kwietnia 2011

kokosowe pucharki a la panna cotta z ciepłym syropem


dom. pełen ciepła i miłości. taki mój.
ulubiona kanapa, ażurowa serweta, stara lampa.
chwile,
które chowam do mojego pudełka wspomnień.
urywki znaczeń, zapachy, obrazy.
jak klisze za powiekami oczu.
i ludzie. najdrożsi sercu.
taki wspólny czas.
z uśmiechem na ustach.
ze szklanym pucharkiem.
i obietnicą.

chwile zatrzymane.



  
  Kokosowe pucharki -a la Panna cotta z ciepłym, wiśniowym syropem



Składniki:
 na 4 duże pucharki (125 ml) lub 5 mniejszych

galaretka:
wiśnie - (ja użyłam mrożonych) ok. 1 szklanki
galaretka wiśniowa ok 0,5 saszetki

kokosowa "panna cotta":
1 łyżeczka żelatyny 
2 łyżki ciepłej wody
2 szklanki/500 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
kilka kropel aromatu waniliowego

syrop wiśniowy:
wiśnie-ok 3/4-1 szklanki
1 szklanka wody
3 łyżki cukru
2 goździki
1-1/5 łyżki nalewki wiśniowej ( opcjonalnie ) 



Przygotowanie:
Galaretka: Układamy rozdrobnione owoce na dnie pucharków i zalewamy je galaretką (przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu). Odstawiamy pucharki do lodówki (lub w jakieś inne chłodne miejsce) do zastygnięcia-na około 1 godzinę (ja zrobiłam wieczorem i zostawiłam na noc).

Kokosowa "Panna cotta": Do filiżanki wsypujemy łyżkę żelatyny i zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody-przegotowanej. Mieszamy i odstawiamy do namoczenia-na około 5 minut. W tym czasie wlewamy do rondelka śmietankę kremówkę, dodajemy do niej cukier puder i mieszamy na małym ogniu do czasu aż cukier się rozpuści, ale nie gotujemy. Dodajemy wiórki kokosowe, cynamon i wanilie (składniki umowne-można nie dodawać wanilii, a dodać goździki, lub same wiórki kokosowe-jak kto lubi ) . Dodać namoczoną i uprzednio dokładnie wymieszaną żelatynę i mieszać, aż całkowicie sie rozpuści w ciepłej śmietance. Ostudzić (ważne bo gorąca rozpuści galaretkę ) i przelać do pucharków z galaretką. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny do zastygnięcia.

syrop wiśniowy: Do rondelka wsypujemy wiśnie i zalewamy je szklanką wody. Dodajemy cukier i mieszamy na średnim ogniu aż się rozpuści. Dodajemy goździki i opcjonalnie nalewkę/likier. Gotujemy przez ok 10 minut aż syrop zgęstnieje. Lekko studzimy.

Ostudzoną 2 warstwową obietnicę podajemy z ciepłym syropem z owocami na wierzchu.
pychota.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz