niedziela, 3 kwietnia 2011

Tzatziki -łobuz pod pierzynką

Świeży ogórek z czosnkiem otulony jak pierzynką greckim jogurtem czyli Tzatziki to doskonały dodatek do dań z grilla, tych pieczonych w piekarniku lub jako dip do surowych czy grillowanych warzyw. To taki łobuz nadający pazurka i charakteru mniej aromatycznej potrawie, albo będący godnym towarzyszem smaku. Lekki, bardziej czosnkowy lub mniej, z miętą lub bazylią, uwielbiam go.


 


Składniki:

pół dużego obranego ogórka
1 jogurt grecki
ok. 3 ząbków czosnku
sól
pieprz
kilka listków posiekanej mięty
 


Przygotowanie:

Zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj ogórka zielonego. Posyp szczyptą soli, zamieszaj i poczekaj, aż ogórek puści sok. Po chwili odlej sok i dodaj rozdrobniony czosnek-najlepiej w moździerzu lub wyciśnięty przez praskę. Dodaj do tego jogurt, pieprz, listki mięty i zamieszaj. Odstaw do lodówki na jakiś czas, aby smaki się przegryzły.

Zachęcam do traktowania umownie mojego przepisu. Ja często go modyfikuje dodając bazylie zamiast mięty, lub nie dodając nic czy jeśli mam na to ochotę zwiększając ilość czosnku lub kropiąc cytryną. Używam bardziej aromatycznego jako dodatku do grillowanych warzyw czy surowej marchewki, a mniej do mięsa, które również jest bardzo aromatyczne.  W każdej postaci jest pyszny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz