niedziela, 15 maja 2011

Risotto z suszonymi pomidorami

Ostatnio nie miałam czasu tu zaglądać. Moje dni tak jak dawniej wypełnione były pośpiechem, nauką i zmęczeniem. Jedzenie przygotowywane naprędce, zeszło na drugi lub trzeci plan, a największym marzeniem stał się oddech od wszystkiego.od nauki i zmartwień. i sen.
Po raz kolejny zdałam sobie sprawę, że w takim biegu, wszystko traci swój kolor i smak. Pędząc gdzieś, nie mamy czasu na rozejrzenie się wokół siebie. 
Zwrócenie uwagi na zapachy i barwy otaczającego nas świata. Na ich urok i piękno.
I po raz kolejny odpowiedzią i złotym środkiem okazała się równowaga. Tak często o niej zapominam. Tak często trudną ją znaleźć. Równowagę w pracy, na studiach, w ambicjach i tą emocjonalną.Która pozwala odnaleźć właściwy balans w życiu i dystans do spraw,również tych trudnych- przywracając uśmiech i zadowolenie z życia.

Dzisiaj życzę jej sobie i tym, którzy tu zaglądają, choćby przypadkiem:)

A na obiad- sycące risotto i cudowne, białe szparagi -bez pośpiechu i z uśmiechem na ustach.


 Risotto z suszonymi pomidorami


Składniki:

1-1,2 bulionu
ok. pół kostki masła *
lub 3-4 łyżki oliwy z oliwek
cebula
3 ząbki czosnku
400 g ryżu do risotto ( arborio )
100 ml wytrawnego wina białego
5 suszonych pomidorów w oleju
ok 12 listków bazylii
świeżo mielony pieprz
 
dodatki:
ser mozzarella/ parmezan
listki bazyli
*kapary/oliwki

Przygotowanie:

Na patelni  z wysokim brzegiem, rozpuść masło. Dodaj do niego posiekaną cebule oraz czosnek i smaż przez ok 5 minut aż się zeszkli. Następnie dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, aż cały pokryje się masłem. Wlej wino ( dla niechętnych-można punkt ten ominąć, choć wtedy risotto straci na smaku) i gotuj do czasu, aż wyparuje. Dodaj pokrojone suszone pomidory i ok. pół szklanki bulionu i gotuj, często mieszając, aż bulion zostanie całkowicie wchłonięty przez ryż. Kontynuuj gotowanie, dodając stopniowo bulion-szklanka po szklance, pozwalając ryżowi wchłonąć bulion przed dodaniem kolejnej porcji płynu. Do gotowego risotta dodaj posiekaną bazylie, świeżo mielony pieprz i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu z serem ( mozzarellą/parmezanem), listkami bazylii i ulubionymi dodatkami-u nas kapary.

* Dzięki masłu-risotto nabiera kremowej, delikatnej konsystencji. Ze względu na jego kaloryczność można je zastąpić oliwą z oliwek, lub połączyć smaki-używając ok 2 -3 łyżek oliwy i łyżkę masła-dzięki czemu porcja będzie lżejsza, ale z posmakiem masełka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz